Vid dödsfall

Samla era tankar och fundera på hur ni vill att vi ska ta hand om er anhörige och när ni har tänkt ha begravningen. Kontakta oss gärna för att avtala om en tid och plats när vi ska träffas. Det är viktigt att veta att det inte är någon brådska.

Tänk på att ett dödsfall är något man aldrig kan förbereda sig inför helt och att ni måste ge er själva tid att sörja. Det finns inget viktigare just nu.

Har personen avlidit på lasarettet kan man avvakta några dagar och fundera på hur man vill gå vidare.
Finns den avlidne i bostaden eller på ett äldreboende brukar man ombesörja omhändertagandet inom de närmsta dygnen. Det finns två alternativ till omhändertagande, antingen att man hämtar personen på en bår eller kistlägger direkt. En bårhämtning innebär en transport ytterligare och då till Borås respektive Falköping.
Borås gäller för Ulricehamn, Borås och Tranemo kommun.
Falköping har eget kylrum.

Om ambulans eller polis varit inkopplade är det en jourbyrå som tar hand om transporten till kylrummet och sen står det er fritt att själva vilken begravningsbyrå ni vill anlita.

Under besöket hos oss eller vår representants hembesök så kommer dessa frågor att tas upp:

Annons? Hur ska den se ut? Symbol, Vers-maka, Vers-make,  Namn i annonsen, om begravningen ska vara inom familjen, om annonsen ska vara före eller efter begravningen, minnesstund, ev minnesfond.

Kistan, den kan ni se under menyn Produkter

Olika Blommor

Sång/Musik

Minnesstund – Plats, meny

Fonder

Begravningslagen säger att en jordbegravning eller kremation skall ske inom en månad från dödsdagen. Undantag från detta medges endast genom dispens från Skatteverket vid särskilda skäl. Det mest vanligt förekommande är en begravning inom 14 dagar.

Något som börjar ske all oftare är att den avlidne kremeras utan en ceremoni med kistan. Därefter har man en ceremoni med urnan. Ibland har man ingen ceremoni alls utan vill ha urnsättning i en minneslund. Vilket är en helt anonym gravsättning. Vid detta alternativ är det viktigt att tänka igenom det noga. Den naturliga sorgeprocessen som begravning med kista mentalt ger, försvinner och det är viktigt att ändå hinna med och kunna bearbeta sin sorg.